Saker att tänka på innan man ansöker om privatlån

Det är verkligen skönt att kunna låna pengar snabbt, speciellt om man plötsligt hamnar i en ekonomisk kris. Om bilen havererar eller en läcka i badrummet uppstår är det skönt att kunna låna lite pengar för att kunna betala för dyra reparationer. Det finns dock ett par saker man bör tänka på innan man ansöker om ett privatlån. Här är några av dem.

Vissa krav ska uppfyllas

För att man ska kunna låna pengar måste man först uppfylla vissa krav. Det är för att långivarna ska ha någon form av säkerhet när de lånar ut pengar.

 

Först och främst måste du vara gammal nog att ansöka om ett lån. Den vanligaste åldersgränsen är 18 eller 20. Alla banker har inte samma åldersgräns, så hör med din bank för att ta reda på vad deras gräns är.

Du ska även kunna bevisa att du har en form av inkomst. Det kan vara allt från en anställning till ett bidrag. Det viktigaste är att du har en inkomst och att du kan bevisa det.

Du får heller inte redan vara skuldsatt hos kronofogden eller ha några betalningsanmärkningar. Se till att bli av med dessa innan du ansöker om ett nytt lån, annars kan det bli svårt att få en ansökan att gå igenom. Det finns undantag, men att låna mer pengar när man redan är skuldsatt är oftast inte en bra idé.

 

Skillnaderna mellan blancolån och sms-lån

När du ska börja låna pengar kan det vara bra att ha koll på skillnaderna mellan olika typer av lån. När det kommer till privatlån finns det två olika typer som man pratar om. Dessa är sms-lån och blancolån.

 

Ett sms-lån är lån som du kan ansöka om snabbt genom mobilen. Fördelen med sms-lån är att de alltid är tillgängliga. Det tar inte lång tid att få pengar genom ett sms-lån. Nackdelarna med sms-lån är hög ränta. I vissa fall kan även dolda avgifter tillkomma. Dessa behöver man vara medveten om. Man ska även vara försiktig med just sms-lån, då man lätt kan komma att låna mycket mer än man egentligen hade tänkt sig från början. Det är ett snabbt och smidigt sätt att låna pengar på, men man bör alltid tänka efter innan man skickar iväg en ansökan.

Blancolån är inte lika snabbt som ett sms-lån, men fortfarande snabbt om man jämför med många andra lånetyper. Du kan även låna större summor än med ett sms-lån. En annan fördel med blancolån är att du ofta kan välja avbetalningstid. Även blancolån har en ganska hög ränta. Det har i stort sett alla typer av privatlån.  Mer information om lån hittar du här.

Låna bara det du behöver

Ansök helst inte om ett privatlån i onödan. Låna bara så mycket som du behöver och som du vet att du kan betala tillbaka. Att bli skuldsatt hos kronofogden är inte kul för någon. Detta betyder inte att du ska vara rädd för att låna pengar. Att låna pengar ska vara ett sätt att hjälpa dig på vägen. Det ska inte vara ett hinder för dig och ditt liv.

Categories: Blog